Jdi na obsah Jdi na menu
 


Psí báje

22. 12. 2010

 Psí báje

V mnoha náboženstvích se setkáváme s myšlenkou, že psi jsou citliví na příchod smrti. V některých je pes i zapovídán, jako zvíře nečisté. V našich krajích byl pes vnímám, jako zvíře užitkové a odpradávna doprovázel člověka při všech činnostech. To, že psům byly přisuzovány i mýtické vlastnosti, je dokládáno mnoha pověstmi a bájemi. Jednu pocházející z východní Evropy, kterou jsem kdysi četla, vám převyprávím.

Určitě se vám stalo, že si tak večer sedíte,  čtete oblíbenou knížku a nebo se díváte na televizi a pes si spokojeně leží u vašich nohou. Najednou je ale pohoda pryč a i když se venku nic neděje, pes začne vrčet a štěkat, buď směrem ke dveřím, někdy i do prázdného rohu místnosti. Nepomůže chlácholení ani napomínání a pes je ještě hodnou chvíli rozrušený.

 

Tak to prý podle báje pes viděl přicházet Anděla smrti. Snad bychom jej mohli spatřit i my kdybychom se upřeně dívali přesně tím směrem, kam pes štěká, přesně přes vršek psí hlavy mezi uši. Když je to statečný pes a opravdu miluje svého pána, může svým štěkotem přivolat strážného anděla a ten člověka ochrání. Někdy štěkot probudí duchy zemřelých členů rodiny, aby pomohli. Jindy  štěkot přesvědčí smrt, že by ji čekal tuhý boj, a ta odejde, aby vyčkala jiné chvíle, kdy si bude moci odbýt svou práci bez potíží. Takže není prý důvod v takových chvílích psa uklidňovat, jestliže štěká. Možná, že se právě snaží zachraňovat život někoho z rodiny, možná váš. Když uslyšíte tenhle štěkot, měli by jste se ujistit, že je otevřené okno, aby dobří duchové mohli vstoupit a ochránit vás a aby ti zlí měli kudy odejít.

 

To je možná také důvodem, proč psi mají tak krátký život. To prý se někdy Anděl smrti nenechá odehnat a nějakou duši si chce odnést stůj co stůj. V takovém případě se snaží dobrý pes mu v zabránit, aby se dotkl kohokoliv z milovaných lidí. Jestliže se ale anděl stále přibližuje, někteří psi se snaží mu zastavit cestu. Jen jediný dotek, ale znamená smrt. Je to od nich opravdu statečné, protože anděl může odnést jen jedinou duši a když jsou jeho ruce naplněny duší psa, musí s ní odejít. To znamená, že odchází bez pravé oběti. Takže někdy, když je se psem zle, může to znamenat, že ten, koho miloval a snažil se ho bránit je zachráněn.

 

Tolik báje, možná je na ní něco pravdy, možná vznikla, jen aby nám usnadnila pochopit krátkost psího života. Měli bychom si proto vážit každé prožité chvíle a těšit se ze života, přesně tak, jak žijí naši psi.

 

22.12.2010 Alena

http://www.hacmor.cz/clanky/pes-a-tajemno/setkani-s-duchy--jak-to-vidi-vas-pes-nebo-kocka.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

reakce

(Zlatka, 25. 1. 2011 18:39)

To je nádherné,určitě je to pravda!!!!

Psí báje

(svatopluk z Frýdku aj Místku, 28. 12. 2010 18:19)

To nejsou pověry!Můj první pes Rek(český čuvač) dva dny nepřetržitě vyl před smrtí mého dědy a před smrtí mé babičky se to opakovalo!

Re: Psí báje

(Eva, 30. 12. 2010 19:14)

Slyšela jsem pár případů, kdy pes vyl před smrtí někoho z rodiny. Dokonce i v případě, že se ten člověk nenalézal ve stejném doně, jako pes, ale ten to zachytil na dálku. Jo, jsou věci mezi nebem a zemí............

Snad

(Alena, 25. 12. 2010 22:14)

potěší i další čtenáře.

Moc krásné

(Eva, 25. 12. 2010 17:23)

Alenko, tahle pohádka má v sobě velkou moudrost.