Tarte aux pommes francouzský jablkový koláč aneb mokrá buchta
Suroviny:
200 g hladké mouky
100 g másla
75 g cukru
1 vejce
½ vanilkového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku, špetka soli, citronová kůra
Náplň:
½ kg oloupaných na kostičky nakrájených jablek
100 g cukru
½ citronu – šťáva
75 g másla
½ dcl rumu
½ sáčku pudinkového prášku
Jak na to?
Příprava těsta – mouku, změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou a vejce smícháme. Těsto necháme odpočinout a připravíme náplň. Na pánvi zpěníme máslo, přisypeme jablka, cukr a postupně přidáme rum s citronovou šťávou. Podusíme a necháme vychladnout.
Těsto rozválíme na pečícím papíře a vložíme do formy. Do šťávy z jablíček vmícháme pudinkový prášek a vlijeme na těsto a jeho okraje přehrneme ke středu.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 1800 C. Po vychladnutí, podáváme ochucené zakysanou smetanou.
Moje doporučení: většinou peču z dvojnásobného množství, jeden koláč nestačí a můžete použít k přípravě bezlepkovou směs mouky na pečení koláč chutná stejně bezvadně. Trochu skořice v jablkách neuškodí.
Dobrou chuť a víte, že astronomický podzim začne podzimní rovnodenností 23. září v 10:03? To je dnes středoevropského času Alena