Šumivá limonáda z květů černého bezu
Tak si Matěji a všichni co to chcete zkusit, utrhni květy černého bezu, to je ten keř co má bílé květy a roste všude za plotem, taťka donese vodu od studny a můžete s maminkou začít s přípravou. Tady je slíbený recept:
2-3 květy černého bezu
4 l převařené vychladlé vody
400 g cukru
2 citrony nakrájené na plátky
1 dcl 8% octa
Květy opláchneme, do sklenice (nejlepší je okurková 5 ti litrovka) nalijeme převařenou vychladlou vodu, přidáme cukr, citrony, ocet a květy. Sklenici zakryjeme plátýnkem a zavážeme. Necháme stát v kuchyni tak, aby na sklenici nesvítilo sluníčko. Dvakrát denně sklenicí zakroužíme, aby se obsah pohnul. Po devíti dnech obsah přes kávový papírový filtr nebo plátno přecedíme a nalijeme do uzavíratelných lahví. Lahve dáme na dva až tři týdny do tmavého chladného sklepa týdny. Podáváme vychlazené.
Přeji dobrou chuť a hezké léto! Alena
Komentáře
Přehled komentářů
Tak tenhle recept neznám, ale dělám jí taky: Květy do hrnce, vody jednou tolik, kolečka citrónu i s kůrou, 3 hřebíčky, cukr podle potřeby, kousek skořice. To vše se přivede do varu, který by měl trvat asi 10 minut, pak odstavit. Asi po dvou hodinách přecedit. Limča je pár dní, pokud vám vydrží, dobře skladovatelná v lednici. U nás většinou druhý den není. A lidová moudrost: Před lípou smekni, před bezinkou klekni.
Re: Limča
(Eva Hypšová, 6. 6. 2012 0:18)Tak holky, tuhle dnes dělám, mám toho hafo, a budu to ještě zavářet, aby dlouho vydržela. Protože jsem přinesla vrchovatý koš květů. Snad to rodina ocení a když ne, tak jí rozdám (když ji nevypiju). Lahví mám dost. Fanda pije rum a víčka jsou použitelná. Mám to vyzkoušené.e
Re: Re: Limča
(Eva Hačmor, 6. 6. 2012 7:42)Taky se musím na limču vrhnout, než zase bezinky odkvetou.:-))))). Máme jí moc rádi.
Re: Limča
(Jarka a Roky, 4. 6. 2011 20:19)Limonádu dělával můj dědeček.Pamatuju ,jak mu v kuchyni kvasila a mě ji naléval a tvrdil,že to je bezinkové bublinkové víno.Bylo mi asi 10 let a cítila jsem se při jejím pití,jak velká holka.Bezinky miluju a každý rok vyrábím bezinkový sirup.Bohužel nám nikdy nevydrží moc dlouho,protože ho nezavařuju a musí se uchovat v lednici,kam se vejde pár lahví.Je vynikající i do čaje.Hlavně,když se já,nebo kluci potřebujeme vypotit..Jen bych řekla,že má trochu projímavé účinky,na což si hlavně s naším Jendou musím dát pozor:-))Na zimu bezinky suším,máji zvláštní vůni,která ve mě evokuje dětství.Bohužel se mnou nesouhlasí návštěvy,které tvrdí,že je u nás puch,jako by se počuralo několik koček najednou...Letos možná zkusím i tu limonádu:-)
Re: Re: Limča
(Eva, 5. 6. 2011 8:29)Tak šup sem s receptem . Bezinky - plody, by se měly déle provářet, skutečně syrové mohou až uškodit a způsobit nepěkné zažívací potíže. Asi jsem odolná, dodnes si trhám a požírám plody jen tak a zatím nic:-)))))))) . Děláme si na zimu vždy zásobu marmelád, jsou úžasné. Doporučuju.
Limonada z bezu
(Dana, 5. 6. 2011 18:06)
Dik za pripomenuti receptu. Ja ale sklenici stavim naopak na slunko .Po 4 az 5 dnech zacne krasne bublinkovat a po vychlazeni ji ihned konzumuji.
Skoda jen, ze zde v Anglii je vetsinou cerny bez jiz odkvetly a krasne velke kvety jsou jen na nedostupnych vrcholech keru.
Re: Limonada z bezu
(Alena a Eva, 5. 6. 2011 19:45)Zdravíme do Anglie a těší nás, že i tam se čte náš Hačmor. Tady bezinky teprve začínají kvést. Doporučujeme vyzkoušet později z plodů marmeládu nebo sirup. Květy bezinek se dají i výborně sušit a v zimě používat při chřipkové nákaze. Bezinka se dá pěstovat i doma v květináči, vyzkoušené.
Limča
(Jarka a Roky, 5. 6. 2011 9:46)
My nejradši z květů..tady je receptík:-)
20 květů bezinek a 2 citrony nakrájené na kolečka zalejeme 2l převařené,ale vychladlé vody.Necháme 24 h.louhovat.
Potom přidáme 2dkg kys.citronové a 2kg cukru a mícháme vždy,když jdeme kolem do rozpuštění cukru.Pokud Vám to rodinka nevypije při míchání,tak nalejeme do lahví a uložíme do ledničky....je výborná:-))
Re: Limča
(Jarka a Roky, 5. 6. 2011 9:55)zapoměla jsem napsat,že po těch 24 h,než tam dáme cukr musíme přecedit:-))
Re: Limča
(Eva, 5. 6. 2011 12:03)Hezky se nám recepty na limču množí, jsem zvědavá, jestli se přidají další. Díky.
Limča
(Eva, 4. 6. 2011 12:12)