Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoce svátky všech?

22. 12. 2021

stazeny-soubor--1vanocni-gratulka.jpg Vánoce, 

svátky lásky a obdarování. Je to tak skutečně? To nechám na vás. Já osobně nešílím a radši jdu ven do lůna přírody. Na Vánoce se chovám, jak každý den a už dlouhá léta netrávím čas zbytečnosti, což vánoční šílení je. Nemám ráda kolektivní zábavu, kolektivní nákup, úklid a ztracený čas s přáteli, co si vzpomenou jen právě na svátky.

Dárky pro své milé a přátele kupuji, kdykoliv potkám něco, co se hodí třeba právě nyní konkrétní osobě. Dávám hned. Myslím, že takový dárek potěší víc.

Plácání o hranatém kolečku měním za procházky a hry se svým psem a péči o tu naši novou přírodu, která bude ostrovem v lánech řepky a vysázených monokultur na vyfrézovém lese. Ano, to jsou Vánoce pro náš budoucí život. 

Byl jednou jeden nejmenovaný les, který se změnil v děs.pc217120.jpg

Nechci tu přednášet, jak totálně se vše mění a život ukrytý v tlejících pařezech je rozfrézovaný na kousíčky. Asi byste nechtěli být broučkem například, co tráví zimu v takovém pařezu. Asi poslední, co vnímá je hluk, pak jeho tělo je rozebráno strojem. Brouk na fotce žije a spinká ve svém pařezu, tam se za ním děsivý stroj nedostane.stazeny-soubor--5-.jpg Nechtěli byste být zdravým stromem, který nemůže uhnout, tak mu válec promění kořeny v drť. Les se mění v plantáž.

Deštné pralesy - téma, které lidé řeší s nadšením, ale co se jim děje za zády, to není zajímavé. Měli by mít na paměti, jak poslední prameny vyschnou, ona ochranná vrstva půdy, kde žijí bakterie, níže houby, tak se za půl tisíciletí nedá dohromady. 

Mládež se radši válí s mobilem po asfaltu, aby ukázala, jak se lze ulít ze školy ve jménu očisty planety, ale o přírodu se nezajímají. A bez ní nebudou. Já měla štěstí, že jsem mohla vnímat ještě tu místy i divokou přírodu a prožít intenzívně život v ní a s ní.  Oni už mít tuto možnost nebudou a nejspíš jim jednou dojde, jak moc se generace, co je vychovávala, provinila.pc127009.jpg

Čím víc se les ničí, tím víc přibývají konzervy, plechovky piva, jak to ti řidiči dokáží pít a nebát se. Zvířata naopak se stěhují mezi domy, protože les jim bere úkryt a jídlo. Dám nějaké fotky, noční fotopast ukazuje, jak krutě mrzlo, tak zvířata se šla schovávat k nám, do našeho ostrůvku přírody. Máme radost ze všech ptáků a hnízdící strom si považujeme. Jinde byl velikán, co se zlomil, ale kmen tohoto obra dál sloužil, jako hnízdní strom, poražen. To dřevo už nebylo k ničemu, tak leží v lese a bude ležet dál. Ptáci asi neplatilipb226697.jpg nájem, tak mají smůlu. Takových stromů najdete více.

Kdyby někomu záleželo na přírodě a měl zájem nám na jaře pomoci, je vítán. Kdyby se někdo rozhodl podpořit náš Les psích duší finančně, je taky vítán a obojí dohromady by byl zázrak, ale jsou přece Vánoce. č.ú. 282285912/0300. Děkujeme. pc187035.jpg

Tak to už stačí, třeba to ani nikdo nebude číst, tak krásné svátky a zkuste jít do přírody a koukejte. Včera například jsme při pátrání po starých a nádherných stromech, narazili na divokou třešen, myslím 3. největší strom na světě. Koukněte na ten nádherný kmen, výška odhaduji tak, ke 50 m.pc217112.jpgpc217113.jpg Také třeba odneste po čuňatech nějaký nepořádek, uděláme to i my, spolek.

Na závěr bych chtěla poděkovat těm pár hodným a empatickým lidem, bez jejichž korunek, nebo přiložení ruky k dílu, by nebylo nic. Děkuje Vám celý Les psích duší a jeho obyvatelé.noc-a-srna.jpgrano-se-srnama.jpgstazeny-soubor--4-.jpgdanek.jpgsrny.jpg

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář