Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sex a pár novinek

17. 2. 2020
Sex a pár novineknovorozenci.jpg
 
Za necelý měsíc bude Les psích duší plný malých zajíčků. Sex už proběhl a já bych ráda tento akt trochu představila.
Už od mala mne fascinovali zající v únoru a nic se na tom nezměnilo, jen, že jich už dávno není tolik.
Když uvidíte, jak na poli nebo louce jsou zajíci v kruhu a vůbec nic nevnímají, tak to je začátek celého rozmnožování. Posléze si někteří začínají stoupat a dělají surikaty:-). Tahle část může trvat docela dlouho.
Fáze dvě je box. Pak trochu připomínají klokany a musí to být velmi bolestivé, jak se samci snaží jeden druhého odkopnout a případné páření mu znechutit. Vyhrává a právo na samice má ten nejzdatnější. Je to však skutečnost?
Pozorovali jsme  zajíce v této fázi, pozorovala i samice. Dva se kopali, další s ní odběhl dostatečně daleko, aby byl ty kýžené dvě sekundy nerušen a vzápětí bylo hotovo:-).Samice samce zadníma nohama kopla do břicha, až odletěl, ale to je v pořádku a patří to k zaječímu bontonu. 
Stejné pole máme s Lesem psích duší společné, tak ráno tu proběhlo vše patřičné, pár spokojeně odběhl. Odpoledne jdeme s Holly lesem, jen já a ona a všude ten nádherný klid, ticho a vůně. U cesty se najednou začalo hýbat ostružiní. Holly okamžitě zůstala stát. Někdo se hrabal z tohoto nepříjemného místa. Zajíc. Byl upuštěn dravcem? Nebo i tady proběhlo páření a skončil chudák v ostružinách?
Když jsme přišly do Lesa psích duší, Holly opět zůstala stát. Pod altánem, který nám zachytává dešťovou vodu, byl už vyselektovaný:-) zaječí pár. Dvě vteřiny lásky, kopnutí, až se samec převalil a pár si nás všiml, odešel tedy na pole.
 
Vzduchem se neslo volání samců sýkorek, Zpěv je to moc pěkný. V očekávání jara jsou i další druhy, ale i veškeré rostlinstvo. Květy se už dají najít.
Šly jsme po velké vichřici, nebyl to mnohdy hezký pohled na vývraty a zlomené stromy. I u nás si vítr vybral svou daň a zlomil velkou borovici. Rostla tu dlouhé desítky let a některé z těchto stromů ještě nesou pozůstatky z války. Zarostlé řetězy, natlučené podkovy, asi to sloužilo, jako držáky, náboje vstřelené do kmenu. Musíme být velmi obezřetní při její likvidaci. Přijít o tak velký strom je pro ten náš kus přírody docela malér. Mohlo to být však horší.
3. ledna jsme zjistili u darovaného karavanu, že nějaký nenechavec rozlámal okna. Volala jsem tehdy policejní hlídku, podala trestní oznámení, pachatel totiž způsobil na oknech, která jsou drahá, 20000,- škody. Nová okna jsme dostali od úžasné paní darem. Děkujeme.
Les psích duší je ojedinělý projekt. Vzniká z darů hodných lidí. Málokdo dá nějakou korunu na přírodu. Ta je přece daná a bude tu vždy. No, tak úplně to pravda není. Věřte, že nás všechny to stálo hodně úsilí, potu, času a peněz. Proto uvažte, zda by nebylo pěkné, místo dát daně státu, darovat ty samé peníze na projekt, co má smysl a kde vidíte, co se s vašimi penězi stalo. Platí pro zaměstnance i živnostníky. Potvrzení zašleme obratem, jen sdělíte kam a vy si ho jen donesete do účtárny nebo předáte účetní. ČÚ: 282 285912/0300
Strom můžete i adoptovat a tím mu zajistit bezpečný život. U nás máme stromy nejen za pejsky, kočky, morčata a další, ale i lidi tu mají svůj strom.
 
Letos doufáme, že se podaří retenční rýha, kdy voda z našeho svahu nezmizí pryč, ale zůstane u nás. Jen to chce bagřík, fakturu a hezčí počasí, aby se nic nezničilo. Nebo dobrovolníky, co by to vykopali. Nic hlubokého a obrovského.  Zázraky se asi nedějí. Nebo ano?p1012197.jpg
 

Zapsala Eva

foto archív LPD

KONTAKT:lespsichdusi@seznam.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář