Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok s rokem se potkal

15. 8. 2023

Tento web funguje jen díky velkorysé podpoře p. Martina Marinčiče. Bohužel příspěvky pro projekt Les psích duší  jsou mizivé, nemáme celebritu:-), nemáme na zábavný program pro případné pomocníky:-), tak jsme rozhodli, zbavit se webu a peníze tak ušetřené použít na provoz LPD. Pan Martin, ale zasáhl a web bude žít dál. Děkujeme. Holly už tehdy ocenila Martinovu pomoc.

pusinka.jpg

 Les psích duší přitahuje dobrá srdce, tak to dobře dopadnout musí. 

Ruku k dílu, nebo finanční pomoc, když potvrzení do daní dostanete po uvedení kontaktu do mailu.  lespsichdusi@seznam.cz

Ruka k dílu - pomoc kdykoliv a po celý rok

Účet spolku: 282 285 912/ 0300

https://www.facebook.com/profile.php?id=100075903409649, zde najdete mnoho fotek z projektu takřka od začátku.

 

11.narozeniny

Rok s rokem se potkalp8026027.jpg

Příroda je bojovník, který to nikdy nevzdá. Naopak my lidé občas propadáme depresi, protože neustále se děje něco k řešení. Tak je to i v Lese psích duší v Choceradech. 

Já však říkám, že se tam plní přání, tak když bylo opravdu nejhůř, stal se zázrak. Nejdřív kolega Milan vymyslel zařízení, co pomohlo rovnat terén https://www.youtube.com/shorts/d6Py5ODRgIg, poté se přidal MS už s novým vedením, tak se terén maličko podařilo urovnat. Ostatní zařídí příroda.  Nějak. Necháme se překvapit.

Od podzimu 2022 neustále lilo a lilo, tak LPD rostl před očima. Dal tak domov dalším druhům zvířat a rostlin. Každý květen se tam už léta v bezpečí rodí srnčata a další miminka. Ptáci zde hnízdí od začátku projektu, tehdy ale používali na umístění hnízd místa, která někdy až tak vhodná nebyla. Nyní mají velký výběr. 

Zaseli jsme včelí louku, motýlí louku, ale po velkém mokru nastala velká sucha, poté zapršelo a nyní jsme u vysokých teplot, foto z fotopasti ve stínu dokazuje, že vedro vládne. Uvidíme, jestli semena něco dají. Sekat už nebudeme, opět rozhodne příroda. Loni čerstvě posekané přeryla prasata, ale ten příběh znáte. 

Náš projekt je jedlý a poučný. V podstatě za pomoci semínek z plodů, které jsme jedli a která nás učí, co se děje dál. Koupit sazenice umí každý, ale vypěstovat si své s informací, kde rostly, to je něco jiného. Letos byla semínka koupená liči rajčete, co jsou přímo dravá. Tento "pichlavý mimozemšťan" už nám dal ochutnat své plody a jsou velmi chutné. Ze suché pichlavé slupky kouká červený plod. I tak není jednoduchá cesta k puse:-)p8086082.jpg

Letos zde potkáváme stále více lidí. Hodně mají sebou karimatky a přespí tu skryti očím zvědavců. Ten pocit, že vidím, ale nejsem vidět, má z dětství asi každý. A rána jsou zde opravdu kouzelná. 

Našemu krásnému a funkčnímu projektu chybí nějaký vodní prvek. Sice máme vybagrovaný příkop přes spodnější část pozemku, kde se voda zachytí a nějaký čas se vsakuje, ale musí pršet. Pořádně pršet. Což je tu od jara do podzimu někdy hodně vzácné. Vidíte na radaru, jak masa vody se před Chocerady začne rozpouštět a u nás nespadne ani kapka. Přesně to bylo i včera.  Proto, kdyby zde byl malý rybníček, třeba 6 x 5 m, nejen bychom dali prostor všem živočichům, co vodní svět potřebují. Další prostor by se rozčlenil a výheň jižního svahu, by se stala minulostí. 

Zkusili jsme tedy sbírku na https://www.donio.cz/pomoc-projektu-navraceni-prirody-zviratum-rostlinam-a-lidem?fbclid=IwAR1lwrYnPck22RaXbfhr5UJ8MGiAiY6yXsLp-6-YbHu-veHKvFCm6hTVPVY ale nemáme celebritu:-). Jedině Holly:-) Třeba by pomohlo sdílení sbírky, zkuste pomoci. 

A nyní trochu vzpomínek, abyste viděli, že nikdo z nás nelenil. Začnu pomocí hasičů, když už to vypadalo, že projekt se usmaží. Kolegyně Jana, tehdy měla spásný nápad. Všímejte si okolí:

Holly pomáhala se vším:-)

Současnost pro porovnání:

Také tiché připomenutí těch, co tu už nejsou, ale dohlíží z obláčku. Tam řadíme i například p. Srstku, když rok před skonem u nás natáčel. 

Tak snad jsem na nic důležitého nezapomněla, vše nejlepší náš kousku přírody, hodně vlhka, málo prasat, nějakou tu pomocnou ruku na pomoc a hodně lásky, kterou od nás máš♥

Zapsala Eva

Fota a videa archív LPD

Velké poděkování všem, co kdy pomohli a pomáhají. Hluboce se před vámi skláním.

232814729_4441565289240026_5301784726485135118_n.jpg