Jdi na obsah Jdi na menu
 


Les psích duší - dali jste domov, jiní brali život

25. 8. 2020

p6273461.jpg
Les psích duší  - dali jste domov, díkyp8080388.jpg

 
Zajíc a ptáček evidentně už čekali, až vypneme elektrocentrálu a vypadneme:-). Pozorovali jsme, jak si povídají, ptáček s hlavičkou dolů, sedící na překážce, šveholil a proslov to byl docela dlouhý. Zajíc s hlavou naopak zvednutou mu naslouchal. O kus dál ležela Holly a my běhali s konvemi. 
O kus výš byli další dva zajíci, také už natěšeni na čerstvý jetel, který je u kubíkové nádrže. Ne vždy se trefíte při čerpání vody přímo do konve. Jinak sucho a sucho. Zvířat schovaných v přívětivém stínu bříz a ostatních velkých stromů, bylo více. Nad námi létali dravci všeho druhu a v horní části pozemku houkala sova. Myší už je trochu méně, přesto lišky chodí na lov pravidelně  a je to velmi výrazná pomoc.email.seznam.cz.jpg
        Hrabošů je letos opravdu hodně, ale přirozených predátorů tu máme dost. Když si představím, kolik lišek se zbytečně zabito, mělo by se přehodnotit, zda jde opravdu o škodnou. Prostě do naší přírody patří. Bohužel, nejen střílení lišek, ale je i druhý extrém, ten je snad horší, brát liščata a prodávat je, jako domácí mazlíky. A kde a u koho se koupí malé lišče? Na to si dokážete odpovědět sami.
 U stejného pole, které sousedí s LPD, ale níže, bydlíme. Měli jsme slepice, perličky, kachny, husy a nikdy se nic nestalo. Plot výběhu byl na betonovém základu, výběh uzavíratelný, stejně, jako vyvýšený kurník, který se na noc zavíral. Ono vše jde.
Večer v neděli přišel nečekaný 7 minut trvající, přívalák. Po mnoha dnech sucha a parna, kdy jsem neustále lítala s konvemi, většinou sama. Myší díry vodu vedly ke kořenům a jejich vyběhané cesty taky posloužily. Asi nestačily všechny utéct do bezpečí altánu. Přívalák jim musel hodně změnit život. V noci byl pořádný slejvák, díky nebe, za takový dárek k 8. narozeninám LPD. 
I mé zalévání bylo stromům velmi po chuti a je to na nich vidět. A nejen jim. Fotopast zachytila pijící lišku, jak jsme odjeli. Necháváme tam vodu na více místech všem. I hmyz má žízeň, ptáci také. 
Přemýšlíme o nějaké vodním prvku s fontánkou na solární panel. Proud tam nemáme. Každou radu uvítáme, pomoc, spolupráci. Náš mail:les psichdusi@seznam.cz
Středočeský kraj je jedna výheň, bude asi hůř a nechceme, aby žízeň vyhnala život. Proto dobré nápady a zkušenosti vítáme vždy. Nějaké ruce navíc by také pomohly. Je to moc pěkný a zajímavý pocit vidět, jak něco začnete a příroda okamžitě spolupracuje. Tohle nezažijete jen tak.  Pouhých 8 let a změna je výrazná. Nebýt však lidí, co finančně pomohou, nebylo by nic. Když k tomu ještě pomohou, alespoň trošičku, je to fajn.
Nějak mám pocit, že lidé k sobě mají dál, než jsou si schopni připustit, zmizel ten společný elán a nadšení. Taky to tak vnímáte?
Včera jsme byly s kolegyní a Holly v LPD, kontrola, zálivka, trochu rakytníku domů. Kolegyně sklízela rakytníkp8240534.jpg a přitom jí zvědavě pozoroval zajíc. Dalšímu to nedalo a přiběhl také. Holly to bylo divné, tak si přišla lehnout do stínu jedné břízky co nejblíž. Jak krásné to může být, když je vše v souladu.
Ráno však bylo vše jinak. Fotopast poslala, co nikdo z nás nechtěl vidět. Mrtvá liška a borci , co statečně skolili 6 kg lesního pejska, canis vulpes, jak praví latina. 
 Blahopřeji pánové, hraboši vám tleskají. Vyhráli jste tuhý boj nad užitečným zvířetem. Některé z vás jsem prosila, abyste z lišky nedělali řešeto, ale marně. Lepší je vybít predátory, nechat pak otrávit pole, spodní vody..... Pánové, jste fakt borci, jen mozek se asi vypařil.smrt-lisky.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotopast posílá mailem jen určité fotky, zbytek vždy prohlédneme, zvířátka uložíme. S velkou hrůzou jsem zjistila, že tato liška byla poslední, zbytek borci popravili minulý týden. Co jsem kdy našla mrtvé lišky, měly prostřelená  břicha brokama, některé ještě někam zaběhnou a bolestivě umírají. Mrtvá těla se nechají, kde padnou, prasata to uklidí. Kdyby tam byla vzteklina, tak potěš koště. Evidentně zbytečná smrt tvorečků, co zabíjeli hraboše.
Znovu dodám, nevím, kdo střílel, ale pokud myslivci, jsou bohužel v právu, liška má prý odstřel celoročně. A tohle by se mělo změnit. Petice pro vyškrtnutí lišky z celoročního odstřelu. Nadávat třeba na sociálních sítích, plakat nad utýranými liškami, není to, co můžeme dělat. Také myslivcům , co používají hnusné praktiky a ještě si dělají selfíčka, odebrat honební pozemky.Takových se na FB prezentuje velmi mnoho.  Majitelé pozemků by je prostě k honitbě napronajmuli. Už jsem tu o tom psala. Nepřijdou o závratné peníze, ale o 11 korun za rok za hektar.
 
Je nám smutno za liškama, umřít zbytečně není dobré.
 
spolek Les spích duší