Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když jaro čaruje

16. 6. 2021

Když jaro čarujep6144190--2-.jpg


když od podzimu se těšíte na jaro, neleníte a stále hledáte informace od svých chytřejších a zkušenějších přátel, jak co vylepšit, která rostlina zlepší nejen vzhled, ale žije třeba ve vztahu a potřebě s jiným druhem. Prostě člověk se učí celý život.

Tak jednou objevíte, že už je to tu a jaro, dar života je tu na krátký, ale významný čas. Stejné je to i Lese psích duší, jen zde ještě navíc pozorujete divoká zvířata, která mají velký úkol, pokračovat v množení svého druhu. Už několik let pozorujeme nyní už několik rodin konipase bílého, které hnízdí v altánu na takové půdičce, kde je plno neuspořádaného všeho:-) a vyvedou i více generací.
Les psích duší není chemicky ošetřený, tak tu máme bio děti.:-)
A nejen ty, ale i spárkatá zvěř, zajíci, bohužel myslivci stále krmená a tím přemnožená zvěř černá, která z našeho pozemku udělala tankodrom, ale to v jiné článku, který chystá kolegyně. 
Divoká zvěř zde ocení klid a bezpečí, lidé v podstatě přijdou také za tichem a klidem. Nejvíc si Les psích duší cení ti, co nemají žádnou jinou možnost svého přírodního koutku, nebo mají zahrádku, kam jde hluk a zraky sousedů.
Jednou  čichám a hledám zdroj a u buku za dušičku pejska Jonáška začala růst kyčelnice žláznatá,p5153578--2-.jpg kterou o pár set metrů níže objevil můj muž v lese. Ve Středočeském kraji její výskyt nebyl zaznamenán, přesto semena asi dřímala dlouhé desítky let v půdě. Tak ve smrků zbaveném kousku lesa, začaly růst jedle. Všude samé maličké sazeničky. Také buky se klubou z půdy a ejhle, je tu tahle nádherná květina, plná vůně. Jedle je zdroj peněz z  dotací různých nadací, ale vrátit něco do přírody, znamená, vrátit vše, co k tomu patří. Což to nikoho nezajímá. Také strom chránit a dodat vláhu. Nemám ráda ty hurá akce, kdy někdo něco osází a to pak pomalu hyne. Něčí kapsa se však naplnila.
On ten smrk vůbec není původní a dost zacvičil s přírodou, právě, co se třeba jedlí týče. A nejen jedlí.
Nyní je období zdražování vody, tak je to na vás, jestli si budete chránit tu pravou přírodu a tím i vodu, nebo chytat v řepce motýle:-), jak si myslí pan premiér, že motýle:-)))), jeho slova:-), chtějí řepku. Nechtějí, žádného tam nenajdete a to vypovídá za vše. 
Chraňte, sázejte a třeba i pomáhejte, přírodu budou potřebovat i vaše děti. Nebo si necháte namluvit, že ne? Také si važte práce a peněz druhých a chovejte se civilizovaně.  Například u nás se nekouří a vajgly v altánu, kde naopak někdo chce být v čistém prostředí, vypovídá i ignoraci všeho lidství. Včera jsme našly s kolegyní plastový obal od uzených stehýnek. Tak jsem si představil, jak kosti doputovaly kamsi, našla je liška, nebo malý pes a rychlosůl je jedovatá. Navíc ostré kosti taky mohou být malér, ale ten ignorant se napapal. 
Protože je nás málo, co tvrdě pracujeme na té naší přírodě, rádi přivítáme pomocníky a mohou zde i trávit nějaký čas pod stanem, nebo v karavanu. Prostě dovolená za hubičku a s malou pomocí. Finančně podpořit přírodu, nic z toho není pro nás, jsme blázni, co dělají a platí. Jak říká kolegyně, jsme babičky a dědečkové, tak místo posilovny, co třeba zdravý vzduch a krása všude okolo?
č.ú. 282 285 912/0300p6154209.jpg

Váš Les psích duší z.s. v Choceradech
Jsme i na FB, kde je hodně, hodně fotek

 

 

 

 

 

p6013950.jpg