Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaro plné překvapení

4. 6. 2018

Jaro plné překvapeníp6023315.jpg

 
Ani nevím, jestli se dá psát o jaru, když příroda hupla skokem do léta. Přesto Les psích duší, dále jen LPD je plný překvapení. Prostě příroda ukazuje, jak odměna může být příjemná za všechno to starání a fyzické úsilí. Letošní sucho nám dává pořádně zabrat, ale už si nějak asi musíme začít všichni na celém světě zvykat.
Když jsme sázeli královský ořešák, byla jsem prodejcem navnaděna, že plodí už druhým rokem. Jak takový prcík může plodit? A věřte, dal to. Najednou se na prcíkovi objevily dva oříšky. Jeden sice odpadl, ale druhý tam zůstal.p6023302.jpg
Letos byla neuvěřitelná úroda lesních jahod. Nikdy předtím jsem z nich nedělala marmeládu, letos ano. Jahodníky stále plodí, ale sucho zmenšilo plody, mnohé jsou již sušené. Každý rok jahody krásně plodí, ale letos se překonaly. Jsou vhodné i pro alergiky, ale také se o nich traduje, že se po nich mládne. Vhodné do bříška i na kosmetickou masku.p5273289.jpg
Letos prvně zaplodily i moruše. Kdo nezná tyto chutné plody, pokusím se je představit. Plody moruší jsou velmi chutné a patří mezi léčivky. Na střevní obtíže jsou například ideální. Pro předky bylo zajímavé i barvivo získané z plodů. p6023306.jpgSušené plody po rozdrcení, mohou složit, jako přírodní cukr. Morušata:-) můžete jíst přímo, nebo použít třeba na koláč, jako včera já. Zkombinovala jsem morušky a lesní jahody. Můžete dělat sirup, marmeládu, prostě klasika. Při trhání, trhají se černé plody, červené jsou ještě nezralé, máte obarvené prsty na fialovo, ale krásně se to umyje.
Začíná růst řepík lékařský, ten je u nás tradice, jako další plno bylinek. Používá se pro lidi i zvířata například na hojení pooperačních ran. Vhodná je celá nadzemní část. I čaj z řepíku má skvělé účinky. LPD má dost pro všechny a je to zadarmo.
Najdete i bylinky vhodné do pokrmů, když nebudete líní hledat:-).
Vše však není jen idylka, tak se zde zmíním o škodách, kterou páchá vysoká. Obalení třešinka plody přišla o dvě větve i s plody. Jelení laně jsou mlsotky a sladké dřevo je neodolatelné. Třešinku to neohrozí.
Velká túje dopadla o poznání hůř.p6033321.jpg Tam byla stažena kůra s několika větví. Není to poprvé a určitě ne naposledy. Ořešáku byla ukousnuta jen jedna větev, asi nic moc. Ten je velký a taky to přežije.Jak jsem se zmínila v minulém článku, jsme prostřený stůl a  jediný pro mnoho zvěře.
Minulý týden byl v LPD náš vnouček. Z lesní části vyběhla laň a bylo vidět, jak hodnotí situaci. Já - neškodná, Holly, naše ovčačka - neškodná, další lidi - asi neškodní, ale to malé stvořeníčko vzpínající ručičky k plašítku, točící se petka:-), to ji zabrzdilo. Radši odešla zpět do lesa. Přesně vím, o co jí šlo. Sežrat pár chutných semenáčků, napít se a válet se před altánem.-).
Vrátím se k suchu, místní, co zde máte strom, dojděte si ho zalít. Sice dáváme všem bez rozdílu, ale můžete mu přilepšit. Voda je připravena, konve jsou u altánu. 
Tak snad jsem na nic nezapomněla, modleme se společně, aby zapršelo a zas po čase písnu další novinky. Rozloučím se něžným poupátkem Žerýčkovi růže a pár dalšími fotkami níže.p6033323.jpg
Jestli nám chcete pomoci i nějakou korunkou, zde je náš účet.
282285912/0300
Vaše dary si můžete osobně kdykoliv zkontrolovat přímo v LPD, BEZ HODNÝCH LIDÍ BY LPD nikdy nebyl. Finanční dary jsou pouze pro zdárný chod LPD, slouží na benzín do sekačky, centrály, bez které nelze čerpat, do křovinořezu a dalšího nářadí. My si odměny nedáváme, ale udržet tento projekt pro lidi a zvířata je poměrně finančně náročný. Děkujeme. A děkujeme i těm, co alespoň malou částkou přispívají pravidelně, čímž LPD má svou jistotu na další rok. 
Autor: Eva
Foto: Archív LPD

p6023319.jpg

p6033324--2-.jpg

p5273299.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Veliký dík

(Dana, 4. 6. 2018 14:49)

Děkuji Evičko za krásné fotky,starostlivost o LPD, udělala jste mi velikou radost,že jste poslala fotku Lejdynčina stromečku a jsem moc ráda,že plody ze stromečku,jsou i k užitku.

Děkuji a prosím,až půjdete,pozdravte stromeček Lejdynku

Re: Veliký dík

(EVA, 5. 6. 2018 13:48)

Pozdrav určitě vyřídím a moc ráda. Jen to sucho mne děsí. Už praská půda.