Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaro - reklamace i zázraky

p4120703--2-.jpgKdyž píšu tento článek, nádherně prší. Konečně po mnoha týdnech voda. Jak důležité je dodat vodu Lesu psích duší víte z předchozích článků. Nadřeme se neskutečně a nemládneme, bohužel. Někdy se divím, jak majitelé některých stromků neřeší, jestli bude mít stromek vodu a kdo to zaplatí a kdo jim jí přinese? Spolek se tedy usnesl, že o strom přijdou, když  nebudou 2 roky reagovat. Strom u nás není móda, je to o hodně víc.

 Nicméně nová příroda se narodila a funguje. Je to boj s počasím a broukem, který by, kdyby stromy měly vláhu, neměl šanci. Brouk by sice udělal chodbičku, ale strom by jí zalil mízou a brouk by šanci neměl. Svého brouka nemá jen smrk, ale i borovice, ale taky dub má svého dubojeda. Okolo nás stromy mizí neskutečným tempem. Jak se les načne, jeho šance na přežití ještě komplikují silné větry a ty tu dují neustále. Nakonec budeme ostrov života v okolní poušti.

Moc mne potěšilo, když jsem viděla, jak se letos rozrostla bylinka, která je velmi žádaná a chutná. Nebudu sem psát název:-)

Květ pivoňky, první po několika letech, je prostě úžasný.p4210782--2-.jpg

Fotopast nám odhalila, kdo chodí mlsat tulipány. Jsou to dva páry. Jelen s laní a srnec se srnou, vždy okolo páté ráno. Bez jelenů bychom měli život snažší. Je to stroj na sežrání všech maličkých stromečků, co se nám už sami narodily. Navíc, když poležel u altánu, udělal si pohodlí a poničil ohrádku muchovníků a borovice. Přivlekla jsem obrovský pařez, který jsem na to místo dala. Nebylo to snadné, ani lehké, ale zabralo to. Mucháčkům, jak jim říkám, ani borovici se naštěstí nic nestalo.p4200775.jpg

Vždy na jaře se už nemohu dočkat nových květů, letos nám všem dělal LPD radost. Je zajímavé, jak sežrané macešky a další opět znovu vykvetou, ale jsou úplně při zemi. Tato strategie funguje, nikdo je už neukousne.

Nedávno jsem byla zabraná do zálévání, Holly si hrála s míčkem, když se otočím a vidím, jak z našeho pozemku jde divoké prase. Prošlo okolo nás úplně v klidu a za dne. 

Začátkem března jsem jela okolo zahradníka a nějak jsem neodolala a vezla krásnou jedli do LPD. Prodáno, jako kontejnerovaná sazenice. Jaké bylo překvapení, když jsme jsme jedličku sázeli. Žádné kořeny, vyoraná, poškozená a zemině v květináči. Naštvalo nás to. Přesto jsme jí dali šanci, ale bohužel. Před vsazením jsem vše nafotila. Jedlička to nedala, tak jsem reklamovala a musím říci, že si zahradník vyžádal foto kořenového systému, prý to probere s dodavatelem a nám peníze 650,- vrátil na spolkový účet. Nebojte se reklamovat, když něco není v pořádku.p4270828.jpg

O jedličku jsme sice přišli, ale najednou se objevil smrček, který naopak neměl kde bydlet a jeho kořenový systém je dokonalý a rostl v kvalitní zemině. Nestál nic - dar. Snad se mu u nás bude líbit. To nabídky však asi nikdy nepůjde, protože brouk číhá. p4280830.jpg

Ještě stále prší, asi budeme v sobotu sekat, tohle už parohatí a zajochové nevypasou. 

Kdyby nám někdo chtěl  pomoci  třeba s prací, mít krásné dny v krásné přírodě, vítán je každý. Kdyby někde přebývala nějaká ta korunka pro přírodu a její obyvatele, budeme velmi vděční. Potvrzení do daní je samozřejmostí. č.ú. 282 285 912/ 0300 DĚKUJEME.p4030634.jpg

Je to toho ještě mnoho, co bych ráda napsala, ale pak by to bylo dlouhé:-). Radši se přijeďte podívat, natrhat si třeba bylinky, jestli bude vláhově pozitivní rok, tak ochutnáme třeba i první jablíčko, třešně a mnoho dalšího, co v jedlém LPD.-) člověk najde. A viděli jste třeba kvést mandloně? My letos prvně. Přidám ještě pár fotek rozkvetlých stromků a vy nás můžete sledovat na facebooku, kde nás najdete pod OS LES PSÍCH DUŠÍ. 

p4200777--2-.jpgp4220804.jpgp4250821.jpg

Autor Eva

foto archív LPD

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář