Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaro - Les psích duší 2019

4. 4. 2019


Jaro - Les psích duší 2019p3220536--2-.jpg

 
Asi nejsme sami, co toužebně vyhlížíme jaro už od podzimu:-). Podzim a zima je pro tento projekt zatěžkávací zkouška. A pro nás také. Neustále musíme přemýšlet, jak odpudit co nejvíc prasata, což nejen stojí peníze za spreje, ale také instalujeme různá rachtátka a větrníky, které též obsahují odpuzovací sprej. A neustále rovnat, co prasata zničí. Moc díky pánovi, který nám daroval několik sprejů.
Letos najednou napadal sníh, který byl velmi těžký, tak jsem radši riskovala a šla s ATB léčbou pomoci stromům a keřům. Odneslo to i pár ohrádek, které se mi podařilo také provizorně opravit. Vše přežilo, ale mé zdraví to pěkně odskákalo. Přežila jsem vidinou jara a dalších ATB. 
Na přání majitelů stromečků a díky darovaným sprejům jsme mohli pořídit fotopast, která nás bude zásobovat zajímavými snímky zvířat. Je hodně chytrá, jen ji naštelovat:-) nebylo lehké. Díky Vaškovi se vše zdařilo a fotopast Bunaty posílá snímky na email.srnka.jpg Případný její zloděj by tak ještě byl odeslán a následně přeposlán příslušnému orgánu. Má ochranu proti manipulaci cizím člověkem. Snímky lidí zde neuvidíte, jen, když dostaneme souhlas, ale nám jde o zvířata. Fotopast může odesílat i časosběrné snímky a několika lidem současně. I přímo do telefonu. Navíc můžeme pak udělat průzkum, kolik zvířat a jaká se u nás pohybují. Zde výřez jedné fotky. Živé sekačky a dodavatelé živin do půdy. Druhá fotka.
srnky-vyrez.png
Jaro znamená také slupnutí zvířaty to, oč stojíme a to jsou květiny. Moc chutnaly letošní petrklíče a macešky, ale ty to nevzdaly a už opět kvetou. 
I letos už začíná být šílené sucho a nás nejspíš opět čeká půl roku lítání s konvemi, snad to dáme. Jsme nevýdělečný spolek a budeme vděčni za každou korunku, kterou přírodě věnujete. Bez hodných lidí by tento projekt zanikl hned první rok. 
 Dar je možno odepsat z daní. Náš účet: 282 285 912/0300, děkujeme. Není problém si zjistit, jak byly Vaše dary použity. Vždy jen pro tento projekt, všichni pracujeme zdarma. Bude však potřeba zálivka -. benzín pro centrálu. Sekání trávy, pokud neuschne, opět benzín. Obnova některých ohrádek, co není oploceno, je sežráno, okousáno, omláceno parohy, vyryto.
 Odvádíme na své náklady plno nelehké práce. Máte chuť nám pomoci i fyzicky? Vítáme každého. Nemáte zahrádku a chcete si to zkusit, vítáme vás. p3170506.jpg
 Když však vidíte, jak za necelých 7 let, co je LPD činný, mizí okolní lesy, jak mávnutím kouzelného proutku a už umírají další stromy, získáte pocit, že to smysl má. Vysušení jílovité půdy bez lesa je obří malér. Vím, že  našich 15000 m2 přírodu nespasí, ale trochu pomůže. 
Sledujte nás i na facebooku, kde jsou tisíce a tisíce fotek každého období.https://www.facebook.com/OS-LES-PS%C3%8DCH-DU%C5%A0%C3%8D-117259078453364/
 
Je to volně otevřená stránka. Zde zjistíte, kolik času a práce projektu pro obnovu přírody, věnujeme. K jaru se doufám, ještě vrátím.
Zapsala Evap3290570.jpg
foto: LPD archív
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář