Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se sází strom či keř v Lese psích duší

27. 4. 2017

Jak se sází strom či keř v Lese psích dušíborovicky-duben.jpg

 Dotazy se množí a tak odpovím tímto článkem. Vždy po dohodě s námi. Můžete si ale vybrat i z předsazených stromů a keřů, nebo si strom či keř vyberete prostě na netu v e shopu, jakémkoliv, zaplatíte a necháte poslat na naši adresu: Les psích duší, 25724 Chocerady 272. Vybírat je vhodné z druhů, které snáší dobře sucho, jižní svah a mrazy, které mohou nastat. Nevybírat rostliny jedovaté! Nejlépe si objednat i Ochranu rostlin před suchem Planta sorb.
 Stromu či keři můžete objednat i kvalitní substrát, záleží jen na vás. Důležité je i oplocení proti zajícům, parohatým a někdy i černé zvěři. To zajistíme, už to máme vychytané a funguje to.
Svůj keř či strom si můžete přijet vsadit, opět po dohodě s námi, nebo to nechat na nás. Fota ze sázení, poté růstu jsou samozřejmě zasílána pravidelně, stejně, jako zaslání čísla, pod kterým je strom evidován. Po tři roky platí majitel stromku či keře 500,-, které zahrnují zálivku, případné hnojení, ohrádku a další péči, než je z něho samostatný jedinec. V době sucha zaléváme a zaléváme a zaléváme.... vše, to je jasné. Ohrádka zůstává po několik let. To vše najdete i na facebooku:https://www.facebook.com/OS-LES-PS%C3%8DCH-DU%C5%A0%C3%8D-117259078453364/
Je možnost si vybrat i mezi předsazenými stromy a keři. Pak stačí napsat na tento mail své přání:lespsichdusi@seznam.cz
nebo:eva.slivanska@seznam.cz
A jaké je to samotné sázení? Jáma se kope o hodně větší, než je třeba, protože v některých místech je půda hodně kamenitá. Ta se zpět nepoužije všechna, ale smíchá se kvalitní substrát, říční písek, případně ochrana proti suchu, jáma se proleje pořádně vodou, jsou zatlučeny kůly, nejlépe železné trubky, když máme od hodných dárců nebo musíme nařezat kůly, a teprve pak zasadíme stromek a předtím odstraníme míček, který tam chce Holly pejskovi - stromečku dát. Jedna z těch těžších částí:-).micek-tam-nech.jpg Znovu zalijeme.

Les psích duší je svažitý, tudíž vsazenec musí mít ponechanou mističku:-), rozuměj okraj zeminy se zvedne tak ,aby tvořil misku, kde se drží voda. Dostane číslo pořadní a jméno své dušičky. Popřejeme mu pěkný růst a vlahé roky, plné přírůstků. V dostatečné vzdálenosti , aby paroháči zprvu nedosáhli natáhneme na připravné kůly krtčí síť. Ta vydrží i náraz běžícího prasete.
V případě, že majitel dřeviny chce mít foto svého mazlíčka, máme stromy i za lidi, obrátí se na :http://arbeus.info
paní Zuzanu, která mu zhotoví cedulku na přání, já doporučuji břidlicové kameny. Jsou krásné a nešisnou.p9211199.jpg Věřte, že do jejích výrobků se zamilujete.
Tak a něco málo o půdě. Když jsme začínali, naprosto bez zkušeností, byla tato orná půda naprosto k ničemu. Vyčerpaná, plná chemie od používání zemědělci. Žížalu byste nepotkali. Dnes jsou zde miliony žížal, žije zde plno motýlů a dalších hmyzíků:-), půda začíná být plodná. Daří se tu dobře bylinkám, které jsou součástí našeho projektu, aby si každý mohl dopřát do svého jídla zdravé eko a bio. Snažíme se zasahovat velmi málo a každý rok nás překvapí něco nového, co samo přežívalo kdesi hluboko v půdě a čekalo na lepší časy. A tak to má být. Člověk už na přírodě napáchal hodně škod, proto Les psích duší musí být čistý a bez šílené chemie. A měl by být i jedlý, což se snažíme, aby zde byly třešně, jablka a ořechy, nově i muchovníky. Krásně nám plodí již tři roky rakytníky, myslím, že každý pocestný si do pusy může něco dát:-). Abych nezapomněla, letos nám bude plodit i rybíz, keříček loni darovala kolegyně Alena.
Moc bychom přivítali i včelaře, který by si mohl u nás umístit úly.
Co by nám pomohlo? Každá volná ruka, která je dobrovolná a nekouká na nějakou tu hodinu času. Odměnou je sice jen dobrý skutek v krásném místě, ale je to lepší, než se třeba nudit.
Čtyři roky bojujeme se suchem, díky hodným a skvělým lidem máme vrt, čímž se boj trochu obrátil na naši stranu. Máme i střechu se čtyřma nohama na zachytávání dešťovky a kádě.  Letos sice zatím je vláhy požehnaně, ale boj s trávou bude velmi tvrdý. Zatím jsme to zvládali s motorovou sekačkou a kosou, jenže letos je to jiné. Potřebovali bychom výkonný, sekací traktůrek, jenže ten stojí plno peněz. Musí být schopný sekat mírný svah, dojet zhruba 2 km na pozemek a zase zpět, kus jede lení cestou. Jak jsem koukla, cena se pohybuje minimálně mezi 60 000 - 70 000,- . Budem vděčni za každý příspěvek. A děkujeme předem. Není to lehké a já věřím, že i tohle dokážeme. Neděláme to pro sebe, rubáš fakt nemá kapsy, ale pro všechny, co jim není příroda lhostejná a aby další generace měla kde koukat na stromy a pozorovat živočíšky.

Nedávno jsem potkala místní manželé se psím batoletem, byli nadšeni, že je tu i pořádný kus louky, protože jinak zde žádná louka není. Smutné, co? A tak to časem bude všude. Závistivci  a nepřející si stále ťukají na čelo, že oni by nikdy takhle neblbli a co z toho mám? Nic. Jen dobrý pocit, že pár lidí není na tomhle světe zbytečně. 

Číslo bankovního účtu : 2000308776/ 2010 pro platby v České republice

                                  2000308776/ 8330 pro platby v Slovenské republice

jiné měny a mezinárodní platby :

IBAN:  CZ8620100000002000308776,  WIFT/BIC:  FIOBCZPPXXX

Les psích duší z.s.  Chocerady děkuje.

Autor: Eva

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář