Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak Les psích duší prožil zimní období a novinky, které to přineslo

1. 2. 2018


Jak Les psích duší prožil zimní období a novinky, které to přineslop7162463--2-.jpg

 
Jak mnozí víte, začátkem září jsem si pořídila nepěkné zlomeniny na pravé ruce, což mi dost znemožnilo vlastně cokoliv. Pořád ještě nemohu ruku zatěžovat, jak bych si přála, což mne trochu děsí, tam je potřeba každá ruka. A těch pomocných je žalostně málo. Nechci zde však fňukat, to není můj styl. Jen pár drobností. Sekačku vozíme na zadním sedadle auta, dávají ji tam dva lidé. V LPD vyndat z auta, několik hodin sekat, to samé se zopakuje při odjezdu. Sekání mi půjde, ale nandat a vyndat, to je zatím otázka.
To samé voda. Zkuste tahat čerpadlo s hadicí plnou vody, musí se vyndat a odvézt, z zhruba 30 m hloubky. Dobrý tělocvik. Dám to?
Proto LPD končí  s výsadbou nových stromků, případní zájemci se musí spokojit se stromky předsazenými. Výběr je. Musím však omezit tahání konví s vodou a čerstvý vsazenec potřebuje maximální péči. 
V prosinci nám podala demisi naše místopředsedkyně, velmi náladová paní, kterou přepracovalo nicnedělání a věčné výmluvy proč to a tohle není schopna udělat. I donést list papíru do nástěnky byl neřešitelný problém. Bylo toho hodně, co za 5 let provedla a spolek si oddychne. LPD chybět její nálady a závist nebude. Byla zvolena nová místopředsedkyně, paní, která nám pomáhala už na začátku LPD. Kdo má spolek, ví, kolik papírů se muselo sepsat, ověřit, zaslat. A tak, zatímco jiní měli vánoční pohodu, výbor a členi nikoliv. Bylo nás tedy 6, nyní je nás pět, ale zloba, chyby a závist v LPD nemá co dělat.
Nyní máme velký problém, tedy ten už se táhne roky, s divokými prasaty, která ryjí a ryjí a myslivci se jen vymlouvají, proč jejich stav nejsou schopni zredukovat. Zde je článek, který vyjde v únoru v choceradském Zpravodaji:
 
Budou zde vládnout divoká prasata?p1302930.jpg
 
Od počátku vzniku Lesa psích duší máme velké problémy s divokými prasaty. Od loňského podzimu se však škody šplhají do závratných výšin. Pozemek má 15000m2 a rozryto je zhruba 5000m2. Zmizely hraniční stromky, pozemek je podélně rozrytý v širokém pásu. Nezničený je zatím jen střed. To je ale otázka času. Mnohokrát jsem kontaktovala MS, bylo mi přislíbeno opatření, ale vše je spíše naopak. Prasat se čím dál víc. Těch, co sešla věkem, asi moc nebylo.
                 Les psích duší slouží hlavně místním lidem, kterým se zde hodně líbí a chválí nás za naši poměrně těžkou práci. Tento pozemek sekáme a udržujeme. Bylo zde zaseto plno bylin pro dobročinné účely, vše zničeno.
 Na podzim jsem si ošklivě zranila pravou ruku, ještě stále není v pořádku a děsí mne představa, jak budu neustále rovnat terén a snažit se sekat.  Tak se ptám, proč zde lidi nemohou mít kousek osvěžující přírody, proč si vše musíme nechat líbit, proč MS prasata neredukuje?
Stejné pole, které roubí Les psích duší, je i za naším plotem. Smečky prasat se zde prohánějí a ničí zemědělcům úrodu. Také v pořádku? Vím, že je nás hodně, co máme podobný problém a myslím, že připomenout ho právě v našem Zpravodaji, je na místě. Přikládám foto, jak takové rytí vypadá. Toto místo na fotu je kompletně zničené.
Potkat divoké prase přímo na cestě také není nic nového, ale je to velmi nebezpečné, nemusí nutně utéct. Naopak může způsobit i smrtelné zranění, většinou páráky útočí na tepny na nohou. I náš pozemek využívá Honební společentví, pochopitelně zdarma, na nic se nás nikdo neptal, ale ke škodám se nikdo nemá.To chceme? Chceme zničit to, co nám vlastně darovali cizí lidé svými dary Lesu psích duší? Jiné příjmy spolek nemá, přesto musíme toto trpět.
Eva Slivanská

p1302927.jpg

MS dostává dotace od obce, nám je radní zamítli už v roce tuším 2014. Myslím, že každý spolek by měl mít stejná pravidla ohledně rozdělování peněz.
 U nás opět závist, že pozemek je soukromý. Ano je, spolek Les psích duší ho má ode mne pronajatý za 1,- na neurčito. Mně tam nepatří nic, pokud nepočítám několik tenisáků,házeč, misku pro pejsky , kteří tam přijdou na návštěvu. Jo, ještě taky jsem hrdou majitelkou dvou konví. Vše ostatní patří majitelům stromů, keřů, květin a spolku, který využívá všech darů hodných lidí pouze k zvelebení místa. To je to sekání, zalévání, opravy ohrádek, potřebné nátěry, benzín do sekačky, vrt také bez benzínu centrála nenačerpá. Vydání nejsou malá a hodně se je snažím omezit a dotovat ze svého, ale už není z čeho.
Proto se zde obracím na majitele všeho vsazeného, jestli by byli schopni posílat alespoň 100,- na rok, což je něco přes 8,- měsíčně. Pár jich posílá automaticky nějakou částku při narozeninách LPD, o Vánocích a při výročí jejich pejska. Není to povinnost, poslání je dobrovolné. Děkujeme, že jste dočetli až sem.
č.ú. 282285912/0300 variabilní symbol si zvolte sami
 
Autor: Eva
Foto: Archív LPD
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Veliký dík

(Dana, 10. 2. 2018 17:12)

Přeji,pěkný den a také,brzké uzdravení ruky,aby byla v naprostém pořádku.Přečetla jsem si celý článek a vidím,že to máte hodně těžké a ty prasata,tak to je vrchol.Samozřejmě,přispěji každý rok,nějakou korunou.Děkuji za Vaši práci a starost o stromečky.Poděkování patří,také Vašemu manželovi,Holly a také autíčku,které je veliký pomocník. Dana

Re: Veliký dík

(EVA, 12. 2. 2018 11:23)

Děkujeme, paní Dano.

Když jsem článek četla

(Renča, 1. 2. 2018 15:05)

Čtu a nestačím se divit. Majitelé stromků mají vsazené a opečovávané stromy a jak jsem pochopila, někteří to berou, jako že padají peníze z nebe? Proč nepošlou alespoň malý finanční obnos každý rok. Sami od sebe? Sleduji zde i na FB, byla jsem tam s kamarádkou osobně a viděla, kolik práce jste tam udělali, jak se to mění k lepšímu. A tu Vaši obec už nechápu vůbec. V létě, až tam přijedeme, oběhneme vše s konvema, asi budete mít pak prázdné kádě:-). Je to úžasný projekt, moc tomu fandíme.

Re: Když jsem článek četla

(EVA, 1. 2. 2018 16:16)

Díky za hezký komentář. Ono je to těžké, ne vždy to lidem dojde:-), ale máme tam samé hodné majitele, věřím, že bude líp. A děkuji za letní zálivku, každá konev se počítá. Doufám, že se tam potkáme, v so a ne jsme tam pravidelně.