Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hraboš polní - zkáza nebo pomoc

15. 8. 2019


Hraboš polní, zkáza nebo pomoc?p7071370.jpg


 
Naše zkušenosti s tímto milým zvířátkem jsem už popisovala, ale ráda se k nim vrátím. Hraboš není zkáza a nemusí nám nikdo trávit plošně vše živé. Náš projekt Les psích duší hraboš polní vlastně zachránil. Když některý stromek měl potíže, hrabošova práce ho vždy zachránila. Vážíme si ho stejně, jako v zahradách anglické královny. 
Nyní je boj úředníků za otrávení hraboše a tím i veškerý život. Úředník, co nikdy život hraboše nestudoval, určil, že počet děr je šílený na 1 m2, vůbec se nezajímal , jak vlastně nora vypadá. I ona má své únikové části, tak by měl dělit asi 4. 
U nás některé stromky vypadaly skoro zahrabaně, tolik půdy hraboši vykutali, ale ve skalnatém podloží a jílové krustě je to naprosto dokonalé. Díky pustí dolů kyslík a vodu. Hraboši utonou, tím jejich tělíčka poslouží, jako hnojivo. Také nanosí spoustu různých semen, podporují i rozrůstání rostlin a keřů. Kořeny stromům fakt neuhryzávají, to dělají jiné druhy. A viděli jste hnízdo? Také není z kořenů:-), ale z pár kousků trávy, nebo stonků slámy. Hraboše loví dravci a jiní předátoři. Dost často jsem toho svědkem. Ti zemřou, když se bude trávit. 
My hned v prvním roce dali bydlo pro dravce, aby mohli lovit. Proč zemědělec nedá bidla, nezasadí nějaký strom, aby se draví ptáci mohli rozhlížet z výšky. Vůbec nějak nechápu, že si radši otráví půdu. Je to o tunách jedu a co spodní vody? Budeme to bumbat? 
Po zničení lesů, když kůrovec má perfektní servis s dovozem po celé republice, si necháme otrávit i půdu, nebo zvítězí rozum. 
Hraboši, doufám, že to vyhrajete a bude na vás pohlíženo stejně, jako v anglických zahradách, kde dostáváte v zimě přilepšení. Včera jsem slyšela o ohrožené vojtěšce, no, ona koření v několika metrech, proto se o sebe postará, a proto je to ideální rostlina, která je tak trochu nezničitelná. 
Hraboši, držím vám palce, u nás jste vítáni. A jestli budou lidé na sociální síti tento článek sdílet, třeba i ti zatvrzelí vaši nepřátelé prokouknou.

 
Zapsala dle vlastních zkušeností Eva
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář