Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stevia sladká - STEVIA REBAUDIANA

26. 6. 2011

 

 

 

 

Stevia sladká - Stevia rebaudiana Stévie sladká je rostlina obsahující sladidlo necukerné povahy 200 až 300x sladší nez cukr, je vhodná pro diabetiky, ale i na redukční diety má nulovou kalorickou hodnotu. Lze ji používat v čerstvém nebo sušeném stavu.
V zimním období zatahuje do kořene !!!

Větší sladivost mají usušené lístky !

Steviosid se snadno uvolňuje ve vodě a je stabilní i při vysokých teplotách jak v nápojích, tak i v jídle. Hodí se hlavně pro přípravu čajů, dietních jídel, salátů, džemů, zákusků či moučníků.

Pěstujeme ji jako přenosnou rostlinu - od jara do podzimu na zahradě a v zimě ji umístíme do bytu, zimní zahrady apod. Optimální teplota je 15 - 20°C, ale může přezimovat i při nižších teplotách ( 5 - 10°C) při omezené zálivce. Stanoviště slunce- polostín. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat v čerstvém stavu, zmražené nebo sušené.

 

 Video (Stevia rebaudiana  - reportáž):   loskutak.nova.cz/clanek/rostliny/stevie-ze-semen.html

 Tak zkusíte si dát svůj čas se stevií? 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Proč

(Alena, 26. 6. 2011 11:06)

ještě není u nás v záhoně? Takový boží zázrak.

Re: Proč

(EVA, 26. 6. 2011 11:23)

Dám její řízek, ale zatím s množením nemám zkušenost. Dneska prvně vykvetla.