Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemství řetězů a hřebů

11. 1. 2022

Tajemství řetězů a hřebů,douglasky-se-snehem-2014.jpg

které skrývali douglasky a další borovice, mi nedává spát a třeba se ozve někdo, kdo s tím někdy přišel do styku. Dokonce jsem nevěděla, kam článek zařadit, jestli do rubriky Les psích duší, nebo do tajemna. 

Kdo čte náš web už dlouhá léta, ví jak jedno místo je plné historie a tajemství.

Když jsme kdysi zjistili, že některé stromy mají v sobě zatlučené podkovy, nic nás tehdy nenapadlo. Až o hezkých pár později, se začala objevovat různá skrytá tajemství.

Jak to bývá, pár douglasek tehdy změnilo majitele - rozuměj, kdosi je ukradl a zbyly po nich tlející pařezy. Tehdy jsem si všimla řetězu v kmeni. Někdo uřízl strom zhruba metr nad zemí, musel se tedy se zarostlým řetězem setkat. Několik let prudkého oteplení a sucha se podepsalo na zbytku stromů, nejen těchto nádherných jedlí. Začaly umírat. Pomalu, kmeny byly chráněny trnkami a šípky, moc se tam nikdo nedostal. 

Jak se místo čistilo, aby odborník mohl vše vidět a posoudit, zjistili jsme, že řetěz je zarostlý v každé jedli.pb106538.jpg Proč? Začala jsem trasovat řetězy, složitá práce, mnoho stromů v tom svahu uchřadlo a bylo poraženo už před lety. Přesto trasa takto odsouzených stromů vedla nahoru k místu, kvůli kterému zde byl kdysi Němci zakázán vstup do lesa. Tato část lesa je vedena, jako zhruba stoleté stromy. 

Teprve po rozebrání kusu s řetězem, je vidět, jak strom desítky let bojoval, aby přežil. Hřeb z jedné strany a řetěz z druhé strany, tak byly ukryty v další přirostlé hmotě, letech stromu. Nebyly vůbec široko od sebe, jako, když mu bylo třeba 20 let, ale husté a to značí, že strom měl velké problémy. Proč to někdo udělal? Teorie, jak zde byli přivázáni koně, nějak neobstojí, tehdy by to asi vytrhli. Vojsko zde vedlo telefon. Taková místa jsem viděla, ale toto tam nebylo. Přivazovali sem lidi. Asi stejné, jako ty koně. Teorie vytahování nějakých předmětů, no, pokud nebyly bedny plné zlata:-), tak je to možné. Označení něčeho ukrytého, je také asi nesmysl. Natažení plotu? Proč by nevedl po hranici, ale vedl by vzhůru? Do místa opředeného tajemstvím stovky let starého? Pro jistotu, než se strom porazí, ještě je prověřený detektorem kovu, stejně tak jeho okolí.

Prostě nevím, ale třeba se někdo ozve a my odhalíme, kdo a proč. 

Trvalo strašně moc let, určitě minimálně jeden lidský život, než douglasky vše vzdaly a své hrůzné tajemství si odnesly do nebe stromů, stejně, jako borovice, duby a buky. Les psích duší tak přišel o nádhernou dominantu, ale takový krutý je život. Váš Les psích duší pb156617.jpgpc287290.jpgpc287291.jpgpc287294.jpgpc287295.jpgpc287297.jpg

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář