Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rytí prasat a dopad na Les psích duší

30. 7. 2018

Jak vypadá náš boj se suchem? V druhé polovině, je přiložen článek pro místní p7153480.jpgZpravodaj.

V noci se vám zdá o tom, jak vše živé bojuje v suchu o přežití. Občas se stane zázrak a přijede někdo v tom vedru lítat s konvemi, protože mu to prostě nedá. Doma naložíme, co možná nejčastěji do auta centrálu, víc, jak sto metrů hadic, čerpadlo, kontrolní spínač, kdyby se třeba zaškrtila hadice, spínač vypne okamžitě čerpadlo. Tu dolijeme benzínem z darů od hodných lidí, přibalíme ještě nějaké nádoby na vodu a na několik hodin v šíleném žáru jedeme pomoci přírodě. Zde bych chtěla poděkovat například p. Mirce, která přijela už dvakrát, přestože její zdravíčko není tak úplně v pořádku. Přijedeme, spustíme čerpadlo do vrtu, na konci opět jede domů, ale tahat ho z té hloubky je pěkný sport. Vše se poskládá a spustí se centrála. Mezitím s odraženou vodou běháme s konvema a zaléváme. Máme kvalitní vodu, tak i popíjíme, pár kuliček rakytníku nebo mátové lístečky ve vodě udělají bezvadné pití. Celkem čtyři hodiny zábavy. Voda je tak dobrá, že většinou si láhev vezou pomocníci i domů. To je jejich jediná odměna. Voda zde je úžasná i při hojení drobných ran a štípanců. Pramen jsme pokřtili Hollyšovka, ovčačka Holly byla první, kdo jí ochutal.

Místní si doufám dojdou přilepšit svým stromům i bez nás. 

Chcete nám pomoci i Vy, co Vám není náš kus přírody lhostejný? Věřte, že benzín není zadarmo a důkladně nám jeho nákup větrá účet. Dovolím si připojit č.účtu: 282 285 912/0300

Věřte, že Váš dar ocení i ptáci, hmyzíci, zajíci, srny, daňci, laně a další, co zde pijí. Mnozí se jinde nenapijí, protože cesta k vodě je dlouhá a nemuseli by ji přežít. Děkujeme za každou korunku. Jedna fotka asi 14 dní, dnes už tam motýly nenajdete. Škoda, co?p7133477--3-.jpg

 

 

 

 

 

 

Nevím, jestli tento článek bude otištěn, ale byli bychom rádi, děkujeme.

 
Rytí prasat a dopad na krajinu
 
Jak jsem psala v jarním příspěvku, devastace pozemku Lesa psích duší byla katastrofická. Splnilo se tak mé nejhorší očekávání. Sice jsme měli brigádu z MS Ostříž, ale bohužel pánové se sice nafotili, ale výsledek nebyl prakticky žádný. Terén nejenže nesrovnán, travní osivo na poslané fotografii jsem nenašla, jak vůbec byl pytel velký? Zničených 5000m 2 prostě zůstalo zničených.  Hned jsem pomoc reklamovala, ale osobní hovor se moc nekonal, na sms už nebyla reakce žádná. Prakticky jsem se pouze dozvěděla, že nejsem člověk, nesnáším prasata. Nechtějte vědět, kdo tuto větu vypustil z úst. Snáším, ale v tomto neregulovaném množství je asi nemá rád nikdo.
Terén jsem rovnala a rovnala, druhý den většinou bylo to samé. Návrh a opět nechtějte vědět koho, jak majitelé stromků mají jezdit asi denně a stovky km upravovat terén stále dokola. Ocenit snahu, že právě tito lidé se s námi pokouší o kus nové přírody a nežijí zde, by dokázalo i malé dítě.
 A nyní, když prasata byla upřednostněna, v podstatě ostatní zvěř nemá co jíst. Les psích duší má sloužit přírodě, lidem, ochránit spodní vody a být tu i v budoucnu, kdy my už tu nebudeme. Divná myšlenka tak zlého člověka, ale to nechci řešit.
Poničený terén vysychá šílenou rychlostí. První odešla do stromového nebe nádherná, vzrostlá jedle, kterou prasata dokonale obryla. Dolní cíp, který loni byl plný jetele i v nejhorším suchu jsme zde měli mokré boty, dával zvěři obživu. Nyní měsíční krajina. Byly tak zničeny tisíce a tisíce metrů již fungující půdy. To, že nebude čím zvířata krmit, znáte z televize. Tento problém však bude mít i MS, seno na trhu není, nebo je velmi drahé. Takhle by alespoň něco mohli mít a zadarmo. Věčný vítr odnáší půdu před očima.
Když jsem prošla prameny na pozemku, některé zmizely a právě pod zničeným povrchem. Logické.
Udržet při životě alespoň stromy a keře je nyní nadlidské úsilí a já bych ráda poděkovala všem, co se snaží pomoci, ať už osobně, nebo nějakou korunkou.
Na závěr se ptám, bylo to potřeba dohnat do této krajnosti, nebo stačilo poslat alespoň pár varovných výstřelů? Les v okolí nám tu mizí před očima, Oborský potok vysychá do maxima. Snažíme se alespoň, aby divoká zvířata se mohla u nás napít a věřte využívají toho vydatně.
Až se budou v roce 2023 pronajímat pozemky Honebnímu společenstvu, prosím vlastníky, aby přehodnotili, komu dávají pozemek za 10,- za ha na celých pět let v plen. Nedávno divoké prase způsobilo dopravní nehodu na Komorním Hrádku. Ano, stane se, ale není jich opravdu víc, než příroda dokáže unést. Nenechme sebou manipulovat a mysleme na budoucnost. Přikládám foto naší místopředsedkyně spolku při boji se suchem u nás. Malý doubek si vede dobře, dobromysl, kterou si zde můžete natrhat, je bio, ho chrání. Koření zdarma tu všichni mají dost.p7293509.jpg
 
Eva Slivanská
PS: Článek obec neotiskne, protože je nevhodný:-)))
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čtu a nestačím se divit.

(Josef z domova pro dědky:-), 1. 8. 2018 16:33)

Chlapy z MS by snad mělo víc zajímat místo, které je pro zvěř přínosem. Pánové, zamyslete se občas, prosím. Dnes je divná dobam kdy si lidi nejsou vzájemnou oporou, ale spíš škodnou. Mám už to za pár ve svém vě
ku, ale nějak mi to přestává vadit. Tento svět už pro mne není. Držte se, jste skvělí.