Jdi na obsah Jdi na menu
 


Permakulturní hospodaření v projektu Les psích duší

 

Často dostávám otázku, co je vlastně permakulturní hospodaření a jak ho aplikujeme právě v našem projektu.hlava-jesterky.jpg

Abychom si nejdřív osvětlili, co to je vlastně permakultura:
Přístup k pěstování v podstatě všeho, přírodě samé a tím i tomu zprofanovanému životnímu prostředí vcelku tak, aby bylo co nejcitlivější a s využitím vlastním přírodních zdrojů přirozeně udržitelné.
A jak to chodí v praxi, kterou jsme získali pokus - omyl:-). Pokusím trochu to osvětlit mluvou přirozenou, i když už pár vysvětlení v předchozích článcích bylo.
Jak víte Les psích duší je část lesa, část lada a část orné půdy, ta je rozlohou větší. Naposledy bylo zemědělci zaseto obilí v roce 2012. To bylo jimi ještě sklizeno, ale už jsme nenechali udělat orbu, neboť právě strniště bylo pro nás to pravé. Drží půdu a tráva má větší šanci.

Půda tam vždy silně erodovala a už za desítky let v podstatě žádná nebyla v celé jedné třetin. Je to jižní svah  a obnažovala se skála. Půda byla plná různých dobrůtek:-( od zemědělců. Zhruba 100 let se zde pěstovalo, ale posledních asi 70 let musely být výnosy za každou cenu. Schod mezi původním ladem a polem, byl v té době nějakých i 40 cm. Dnes jsou místa v tomto pásu, která začínají postupně navazovat a schodek se vyrovnává. Příroda to zařídila sama, a to neuplynulo 100 let, kdy přibývá 5 cm půdy. Uplynulo necelých 5 let. Tohle lado, tak bylo původně vedeno, necháváme přírodě se vším všudy. Žádné sekání, přirozený růst listnáčků, jejichž žaludy sem padly. Také borovice se přičinila. Kořeny drží půdu, padlé listí a jehličí zajistí dostatek hmyzíků a žížal. Tihle pomocníci jsou k nezaplacení.
Na orné půdě život nebyl žádný, ale nejdřív jsme ji museli udržet na místě. Vsadili jsme tedy takové stromky za pejsky, které jsou schopné růst v takovém prostředí a zamezí další erozi. Odhalená skála nám ukazovala cestu, kde byl splav největší a po těchto "cestách" byly vysazeny střídavě opět stromky nebo keře, které si s tím poradí. Pochopitelně těm v počátcích přilepšujem, jsou vždy kontejnerované a ještě dostanou pěknou zeminu + plantasorb a granulovaný kravský hnůj. Každý jedinec musí mít svou ohrádku, jinak by je divoká zvěř zničila. Té necháváme náletové břízky, které nedožijí pak příštího roku, ale všechno je něco za něco. V těchto ohrádkách ale bují vše, co tam chce růst. Bydlí tam i plno myšek, které nic neničí, ale naopak dělají vlastně drenáže pro vodu, hnojí a větrají:-). Udělali jsme zkušenost, čím víc je myšek, tím se stromu lépe daří. Když přijde pořádný déšť myšky mají smůlu, ale voda se dostane hluboko ke kořenům a případně utonulé myšky posloup6112197.jpgží, jako hnojivo. Plevel, vše je na něco pro zdraví, pojem plevel není přesný, chrání proti vysychání okolí stromu, v zimě zmizí a sníh nemá žádnou překážku. Jestlipak víte, že některý plevel žije jen u určitého druhu stromu? Taky jsme to nevěděli. Prostě si sednou a vyhoví si. Příroda je moudrá.

Protože semena různých rostlin vydrží v půdě i stovky let, každý rok máme nějaké překvápko. Dá se tak i vystopovat, co tu kdysi bylo naseto nebo rostlo přirozeně. Jediná naše pomoc je zálivka a sekání. To provádíme na etapy a velmi citlivě. Bylinky, které tu rostou a že jich není málo, nesekáme, objedeme a počkáme, až proběhne celý jejich cyklus. Sekačka zároveň i mulčuje, trávu tedy necháváme na místě. Nikdy nehrabeme. Ani listí, které spadne na podzim. To vše je přirozené. Části LPD necháváme zvěři, aby zde mohla mít miminka naprosto v bezpečí. A funguje to skvěle. Miminek je čím dál víc. Nerodí se pak v poli, kde jim jde o život, ale v klidném, přirozeném prostředí. Zvěř, i když někdy uškodí, hnojí:-). Například daňkům to jde náramně:-), ale i zající a ostatní nezůstávají pozadu. A opět je tu koloběh. Hmyzíci zapracují živiny do půdy, pokud tedy v dančinci nepřistanete:-), ta se ozdravuje a může fungovat dál bez chemie.
Důležité je zajistit i dostatek květů pro motýly, včely, čmeldy a další. I vosí hnízda jsou vítaná, nemusíte se bát nás navštívit, jen si vos a sršňů nevšímejte. Mají co pít, dají vám pokoj. Pítka pro hymzíky, ptáky a další jsou moc důležitá. Ti všichni dodávají půdě hnojivo, tak vodou v takovém prostoru nešetřete. Jen vždy v bezpečném množství, aby se v ní nikdo z pomocníčků neutopil. Květy zajišťujem kvetoucími bylinami a různými keři. Tak například zeměžluč je nejen nádherná, viz foto - růžová bylinka, ale i významná léčivka, to samé další byliny, které jsou zde všem volně k dispozici.Kvetoucí zeměžluč
Nejdůležitější je voda, která sice občas naprší, ale stekla by bez užitku. Proto zde je střecha na čtyřech nohách, která není velká, ale dokáže naplnit dvě 300 l kádě. Ty zajistí mikroklima ve svém okolí a opět v jejich blízkosti se životu daří lépe. I betonové koryto dokáže pojmout 200 l vody a funguje naprosto stejně, je umístěné v horní části LPD. Voda je život a snažíme se jí využít do poslední kapičky. Důležité jsou kameny, i ty zajistí v přírodě plno funkcí. Život hmyzíků pod nimi, stínění rostlin, které by jinak nemohly růst a opět jsme u toho přirozeného koloběhu. Už druhý rok nás potěšily žáby, slepýši a další. Ta všech tvorech pak vidíte, že vše probíhá, jak má a příroda je naprosto spokojená.
Ještě se vrátím k trávě. Zatímco na zahradách i v tropech, které nás každý rok ovlaží, sekají lidé neustále trávu a závlahovým systémem ji zase oživují:-), zde ji už v tomto čase necháváme co nejvíc, protože opět půda vysychá méně a dřív se pak regeneruje. produktivni-louka.jpgTráva totiž dokáže zachytit plno rosy. Za to jsme odměněni nadúrodou lesních jahod. A když je jen trochu vlhko, tak i hub. Celý LPD je léčivý a jedlý:-).
LPD je na několika silných podzemních pramenech, jsou hluboko okolo 30 m, ale mají velkou šanci, že tímto projektem budou chráněné i pro další generace a tím to všechno dává ještě větší smysl. Stačí jen nemyslet na sebe a myslet na budoucnost pro všechny živé bytosti.
Tak a to je ta permakultura v praxi 5 let.

P.S. Své otázky můžete psát v komentářích pod článkem, nebo na náš mail. Moc a moc fotek najdete i na naší facebookové stránce, která je otevřená veřejnosti:https://www.facebook.com/OS-LES-PS%C3%8DCH-DU%C5%A0%C3%8D-117259078453364/


Autor Eva


Chcete i Vy se zapojit a pomoci nám třeba svou prací nebo nějakou korunkou?

Číslo bankovního účtu : 2000308776/ 2010 pro platby v České republice

                                  2000308776/ 8330 pro platby v Slovenské republice

jiné měny a mezinárodní platby :

IBAN:  CZ8620100000002000308776,  WIFT/BIC:  FIOBCZPPXXX

Les psích duší z.s.  Chocerady děkuje.

lesni-jahudky-2017.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jsem pyšný, že takoví lidé tu žijí

(Choceraďák, 27. 6. 2017 12:59)

Manželka u vás trhá bylinky, ale nevím, jestli to víte:-), prý to má dovolené. Děkujeme za ně.

Re: Jsem pyšný, že takoví lidé tu žijí

(Eva, 27. 6. 2017 14:22)

Ať si trhá po libosti, myslím, že jsme se tam už spolu potkaly:-))). Bylinek je dost.

Takhle by to měli přdnášet ve škole

(Albi, 27. 6. 2017 12:40)

Díky, díky článku jsem pochopila víc, než jsem se kdy naučila v suchopárném textu ve škole. Nemám to daleko, přijedu.

Re: Takhle by to měli přdnášet ve škole

(Eva, 27. 6. 2017 14:20)

Děkujem, to potěšilo.

Poděkování

(Jája Jelínková, 24. 6. 2017 23:23)

Krásně popsáno, krásně tvořeno! Moc moc vám fandím, děláte skvělou práci. Máte můj obdiv a veliké poděkování :).

Re: Poděkování

(EVA, 26. 6. 2017 8:40)

Děkujeme za slova chvály. Stále se učíme a asi nikdy vše nenaučíme:-).